Ik wil helpen

Het inloophuis

Voor wie

Lezing Borstkanker Menno Raber

Datum: 19-4-18 Categorie: Algemeen

Lezing over borstkanker in Vechtgenotenhuis

door dhr. M. Raber, chirurg-oncoloog

Op dinsdag  17 april gaf de heer Raber in het Vechtgenotenhuis een lezing over borstkanker. Deze was het startsein van de campagne voor het tweejaarlijkse Bevolkingsonderzoek borstkanker, dat vanaf 4 mei plaats onder andere plaats vindt in Ommen. Vrouwen  in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kunnen hier weer aan meedoen en kunnen daarvoor terecht in het borstonderzoekscentrum, dat tot 6 juli op het parkeerterrein De Voormars staat.

Waarom dit onderzoek?

De heer Raber is chirurg-oncoloog bij de Saxenburgh Groep en wees tijdens zijn lezing met name op het  belang van vroegtijdig opsporen van borstkanker. Ongeveer 1 op de 7 vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Sinds 1990 is er bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar. Met het bevolkingsonderzoek kan eerder worden ontdekt of iemand borstkanker heeft. Daardoor overlijden er in Nederland elk jaar ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker. Bij vroege ontdekking is de kans bovendien groter dat de behandeling succes heeft. Ook is deze vaak minder ingrijpend.

Wel of niet meedoen?

Met dit onderzoek kan in een vroegtijdig stadium worden ontdekt of iemand borstkanker heeft. Ieder jaar doen ongeveer 1 miljoen vrouwen mee. Binnenkort worden de uitnodigingen weer verzonden. U beslist zelf of u zich laat onderzoeken. Meer informatie vindt u op http://www.bevolkingsonderzoekoost.nl/

Vechtgenotenhuis

Deze lezing werd georganiseerd door de Saxenburgh Groep en Bevolkingsonderzoek Oost, in samenwerking met het Vechtgenotenhuis in Ommen. Het Vechtgenotenhuis is een ontmoetingsplek voor mensen die met kanker te maken hebben en hun naasten. Kijk voor lezingen en activiteiten op www.vechtgenotenhuis.nl.