Workshops voor jonge mantelzorgers bij het Vechtgenotenhuis

Datum: 10-6-19 Categorie: Algemeen

Workshops voor jonge mantelzorgers bij het Vechtgenotenhuis. 

Woensdag 15 mei 2019. 

Op woensdag 15 mei jl. was er speciaal voor jonge mantelzorgers een activiteitenmiddag georganiseerd bij het Vechtgenotenhuis. Deze middag was een samenwerkingsverband tussen Stichting Vechtgenoten en Carinova. De deelnemers waren jonge mantelzorgers in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. Een kind wordt mantelzorger als bijvoorbeeld een ouder een ernstig ongeluk heeft gehad en het kind een deel van de verzorging of het huishouden op zich neemt. Om deze kinderen een leuke ontspannen middag te bieden, hebben we het Vechtgenotenhuis hiervoor open gesteld en samen met Carinova deze middag georganiseerd. 

 De activiteiten. 

De 25 jonge mantelzorgers werden opgedeeld in twee groepen met de workshops Zentangle en graffiti.  Zentangle is een pentekening opgebouwd uit eenvoudig te tekenen lijnen, die samen patronen vormen. Door elke lijn bewust en weloverwogen te tekenen, moesten de kinderen heel gefocust zijn. Door het tekenen van een Zentangle train je de concentratie.
Aandacht staat dus centraal. Je hoeft helemaal geen tekentalent te zijn of ervaring te hebben. Iedereen kan het!
De kinderen zijn fanatiek aan de slag gegaan en zo ontstonden de prachtigste creaties

De workshopleider van de graffiti gaf de kinderen de opdracht om een letter naar eigen idee op een stuk papier te schetsen. Dit diende als basis om het later om te zetten naar graffiti. De kinderen mochten zelf kiezen welke letter.  Eenmaal klaar met schetsen, gingen de kinderen ermee naar buiten. Hier mochten ze de schets op de plaat, op een met plastic ingepakte schildersezel, met spuitbussen gaan na spuiten. Om alles veilig te laten verlopen, werden de deelnemers vooraf voorzien van beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes. 

Het spuiten van de verf is niet zo eenvoudig als het lijkt. De afstand van het spuiten op de plaat is behoorlijk nauwkeurig, want je krijgt druppels wanneer je met de spuitbus te dicht op het hout zit. Wanneer de afstand juist te groot is, krijg je enorme nevel en komt er geen verf op de plaat. Daardoor kun je geen letter of tekening maken. De kinderen hadden dit snel door en hebben mooie creatieve kunstwerken gemaakt. Soms met hele moeilijke kleurcombinaties. Het is niet alleen de letter maar ook de achtergrond van het kunstwerk die een kleur moet hebben. 

 Pauze 

Halverwege de middag werden de twee groepen gewisseld, zodat alle deelnemers beide workshops konden volgen. Dat was een mooi pauze moment om een klein kampvuurtje te ontsteken. Iedereen verzamelde zich rondom het vuurtje met prikkers om warme marsmallows te maken. Voor Ranja en een versnapering was ook gezorgd. In combinatie met het mooie weer was het heerlijk vertoeven.  

 Na afloop gingen de kinderen gingen trots naar huis met alle creaties die ze hadden gemaakt.  Wij kijken terug op een geslaagde middag. Een bijzondere middag met een zeer prettige samenwerking met Carinova. 

 Hartelijke groet van Gerrit, Roos Marike en Jos.