Uit de oude doos

Datum: 18-9-19 Categorie: Interviews

Zaterdag 14 september werd het Vechtgenotenhuis vereerd met een bezoekje van een zeer bijzondere fietsgroep. Deze groep kwam gekleed in traditionele kledij op antieke fietsen ‘een rondje langs de velden’ doen vanwege de open monumentendag. Daar de geschiedenis van onze boerderij terug gaat tot 1748 en een mooi monument is, werden wij gevraagd om deel te nemen aan de open dag.

In die tijd was de boerderij, waar het Vechtgenotenhuis in huist, onderdeel van landgoed Eerde. Omdat er op de hoger gelegen essen eikels werden gezaaid die uitgroeiden tot jonge eikenbomen, zogenoemde stekken, kwam het aan zijn naam de Stekkenkamp. Deze jonge bomen dienden weer als jonge aanplant voor het landgoed rondom kasteel Eerde.

Bijna twee eeuwen later verkocht baron van Pallandt de boerderij aan Hendrik Jan Lemmers, die het voor zijn zoon kocht. Vader was bakker, maar zoon Herman wilde boer worden. Naast het boeren startte de ondernemende Herman in 1938 met een camping de Stekkenkamp. Deze camping floreerde zo goed, dat het boeren meer en meer op de achtergrond raakte en de veestapel stukje bij beetje werd afgebouwd. Begin negentiger jaren verplichtte de overheid campings riolering aan te leggen. Toen was het gedaan met de vakantiepret op de Stekkenkamp. Daar de aanlegkosten dermate hoog waren en mede door zijn hoge leeftijd besloot de eigenaar te stoppen met de camping.

Inmiddels zit de stichting Vechtgenoten al bijna elf jaar in deze mooie en sfeervolle boerderij, waar zij wekelijks haar deuren opent voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten om hen een warme ontmoetingsplek te bieden. Ook benieuwd wat het Vechtgenotenhuis voor u kan betekenen en wilt u de volledige agenda bekijken ga dan naar www.vechtgenoten.nl