Zinvolle informatiebijeenkomst over smaakverandering bij kanker

Terug

Door kanker of de behandeling bij kanker krijgt 55-75% van de mensen problemen met de smaak. Je smaak verandert, je proeft minder of je proeft helemaal niets meer.

 

Op dinsdag 1 oktober gingen diëtiste Judith Bakker en roomservicemedewerker Henrieke Kuiper van Saxenburgh Medisch Centrum verder in op dit onderwerp tijdens een informatiebijeenkomst in het Vechtgenotenhuis te Ommen. De aanwezigen kregen uitleg over wat smaak eigenlijk is en de oorzaken en gevolgen van smaakverandering bij kanker. Het is moeilijk om te merken dat het eten niet meer smaakt zoals het voorheen deed. Gevoelens van onmacht, schuldgevoel, teleurstelling en frustratie kunnen daarbij horen voor zowel de persoon met kanker als ook voor de naasten.

Henrieke Kuiper en Judith Bakker

Judith en Henrieke gaven praktische tips over hoe hiermee om te gaan. Het kan een zoektocht zijn, maar probeer en experimenteer. Wist je bijvoorbeeld dat een metaalsmaak in de mond gedempt kan worden door iets zoetigs zoals wortel, honing, kaneel of basilicum toe te voegen? Of dat als een bepaalde smaak zoals zoet, zout, zuur, bitter of umami nog wel gaat, die juist versterkt kan worden door bepaalde kruiden en specerijen of andere smaakmakers toe te voegen?

 

Ter plekke konden de aanwezigen zelf ervaren en proeven wat het combineren van bepaalde producten kan doen. Ook door de presentatie van voedsel, de kleur, de textuur, de temperatuur kan invloed uitgeoefend worden op de beleving van smaak.

De deelnemers kregen een smaakkompas mee naar huis, een handig hulpmiddel met adviezen om een bepaalde smaakvoorkeur in de maaltijd te versterken.

 

De bijeenkomst was een succes mede door de praktische tips en het feit dat er erkenning en herkenning was voor de impact van smaakverandering.