De Stekkenkamp

Het Vechtgenotenhuis is een monumentale boerderij uit 1748 en behoort tot het landgoed Eerde. Voorheen ook wel bekend als de Stekkenkamp.  Omdat er op de hoger gelegen essen eikels werden gezaaid die uitgroeiden tot jonge eikenbomen, zogenoemde stekken, kwam het aan zijn oorspronkelijk naam. Deze jonge bomen dienden weer als jonge aanplant voor het landgoed rondom kasteel Eerde.

 

Bijna twee eeuwen later verkocht baron van Pallandt de boerderij aan Hendrik Jan Lemmers, die het voor zoon Herman kocht. Naast het boeren startte de ondernemende zoon in 1938 met camping de Stekkenkamp. Deze camping werd een populaire vakantiebestemming voor velen. Echter in de jaren negentig droeg de overheid alle campings op riolering aan te leggen. Deze forse aanlegkosten en de hoge leeftijd van Herman dwongen hem te stoppen met de camping.

 

Inmiddels zit de stichting Vechtgenoten bijna vijftien jaar in deze mooie en sfeervolle boerderij, waar zij wekelijks haar deuren opent voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten om een warme en veilige ontmoetingsplek te bieden. Het Landgoed is inmiddels ook de vertrouwde plek voor dagcentrum de Stekkenkamp en Pro Elan.