Evelien van der Werff (57) is een 1300 kilometer lange fietstocht gestart langs alle 75 nazorgcentra voor kankerpatiënten in het land. Ze wil landelijk aandacht vestigen op het belang van goede nazorg voor mensen met kanker en hun naasten. Voor koepelorganisatie IPSO (Instellingen Psycho Sociale Oncologie) komt haar actie als geroepen, want de inloophuizen verkeren in financieel zwaar weer.
De nazorgcentra zijn volledig afhankelijk van liefdadigheidsfondsen, maar de fondsenwerving kwam in de coronacrisis helemaal op zijn gat te liggen. Sponsoren haakten af doordat ze zelf amper nog de touwtjes aan elkaar konden knopen. Voor enkele nazorgcentra werd de financiële nood zo hoog, dat ze dreigden om te vallen. Dankzij een noodfonds van KWF konden ze toch overeind blijven.
De nazorgcentra bieden psychosociale hulp aan (ex)kankerpatiënten. Ze ondersteunen bij het hervinden van de regie op het leven met kanker. Dat kan variëren van hulp bij weer integreren op je werk na een kankerbehandeling, tot weer oppakken van lichte sportactiviteiten en lotgenoten-contact.
De zorg is ingericht op het beter maken. Maar wat er daarna volgt, daar is vaak nog te weinig oog voor. Dan sta je buiten het ziekenhuis als patiënt en is het ‘veel succes met je leven’ omdat je uitbehandeld bent. Terwijl er in anderhalf jaar behandeling zoveel met je is gebeurd. Het leven is doorgegaan, maar voor jou is dat leven anders geworden. Voor die mensen zijn wij het vangnet.
Evelien zegt zelf die steun heel hard nodig te hebben gehad. Ze kreeg tot twee keer toe de diagnose borstkanker. Eerst leek haar zo’n inloophuis nogal ‘stoffig’. Totdat ze het werk van Intermezzo in Zwolle zag, het nazorgcentrum waar ze graag haar fietstocht door het land wilde starten. Ze wil de discussie ‘aanwakkeren’. ,,Er gaat ontzettend veel geld naar kankeronderzoek, wat heel goed is, maar voor nazorg is er geen geld. Dat is krankjorum.’’
Daarom fietst ze in zes weken tijd op een e-bike langs alle 75 inloophuizen en biedt haar eigen boek ‘Dit boek brengt geluk’ aan, waarin ze haar persoonlijke verhaal doet over het leven na kanker. Ze maakt een reeks vlogs van haar tocht. ,,Het maatschappelijk belang van deze zorghuizen is veel groter dan tot nu toe bekend is. Dát ga ik overal uitdragen.’’
Woensdag 30 juni doet Evelien het Vechtgenotenhuis in Ommen aan, waar zij omstreeks 15.30 uur zal aankomen en om 16.30 uur haar tocht zal vervolgen.