Dit onderwerp werd op 19 november besproken tijdens een bijeenkomst in het Vechtgenotenhuis te Ommen.
Verpleegkundig specialist Milou Sanders en mamacareverpleegkundige Gerline Bouwhuis, beide werkzaam in het Saxenburgh Medisch Centrum, hebben samen met het Vechtgenotenhuis deze bijeenkomst verzorgd.
Er werd dieper ingegaan op welke effecten kanker op je relatie kan hebben. Denk aan veranderingen van je lichaam door operaties en/of behandelingen of psychische klachten door wat kanker met je kan doen. Ook de intimiteit en seksualiteit kan veranderen door de gevolgen van ziek zijn of de behandeling, dat is te vaak onderbelicht. Hoe ga je daar samen mee om?
Het advies was: stop je gevoelens niet weg. Blijf oog houden voor elkaar en blijf communiceren met elkaar. Belangrijk is: kom je er samen niet uit, zoek dan hulp. Bij kankerbehandelingen in het ziekenhuis zijn vrijwel altijd verpleegkundig specialisten of regieverpleegkundigen betrokken, bij hen kun je terecht met je vragen. Als voorbeelden werden de Hou me vast-training en de infolijn van kanker.nl genoemd. Of zoek hulp in de buurt bij bijvoorbeeld huisarts, praktijkondersteuner, psycholoog, maatschappelijk werk, geestelijk verzorger. Er is veel mogelijk, vraag ernaar, dan kan er met je meegedacht worden. Ook IPSO centra voor leven met en na kanker, zoals het Vechtgenotenhuis, zijn er zowel voor mensen die ziek zijn, ziek geweest zijn, en ook voor hun partners.
Omgaan met veranderingen door kanker kan moeilijk zijn. Misschien helpt het jou om ervaringen uit te wisselen met andere partners van kankerpatiënten. Je hoeft het niet alleen te doen.