ONDERSTAAND ARTIKEL IS VERSCHENEN IN DE KERSTBIJLAGE “OMARMEN” VAN WEEKBLAD DE TOREN
Sinds de oprichting in 2008 is het Vechtgenotenhuis bij Ommen een geliefde plek voor (ex)kankerpatiënten om elkaar te ontmoeten als lotgenoten. Er worden lezingen en voorlichting gegeven over alles waar je mee te maken krijgt als je leven in het teken van kanker is komen te staan, maar het is vooral ook een plek om samen te komen, te ontspannen en creatief bezig te zijn. Om na (of in) een tijd waarin het vooral draait om overleven, weer het leven te omarmen.
De gastdames en gastheren van het Vechtgenotenhuis bieden een luisterend oor en zorgen dat je in een veilige en vertrouwde omgeving optimaal kunt genieten van wat het Vechtgenotenhuis te bieden heeft. Inge van Leeuwen, administratief medewerkster bij het Vechtgenotenhuis en zelf ervaringsdeskundige, weet hoe belangrijk lotgenotencontact is. “Als (ex)kankerpatiënt krijg je al zo veel van je naasten, die wil je niet altijd met je verhaal belasten. Het mooie van lotgenoten is dat zij aan een half woord genoeg hebben. Je hoeft niet altijd dingen uit te leggen, zij begrijpen je.”
Naast het lotgenotencontact zijn er ook veel activiteiten. “Sommige mensen zoeken hun uitlaatklep niet in woorden maar door creatief en/of ontspannen bezig te zijn. Voor hen geven we bijvoorbeeld creatieve workshops waarbij gevoel wordt verwoord in schilderijen of mozaïeken. Maar je lichaam en geest ontspannen met een yogales of massage behoort ook tot de mogelijkheden, net als het maken van een heerlijke wandeling in de rustige natuurlijke omgeving van het Vechtdal. En vaak komen de woorden dan automatisch toch wel naar boven. Bezig zijn en praten gaan immers prima samen.”
In het Vechtgenotenhuis kan iedereen die dat wil verbinding zoeken met lotgenoten. Gerda de Groot, voorzitter van Stichting Vechtgenoten geeft aan dat dit op heel laagdrempelige wijze kan. “Wij zijn een inloophuis, iedereen kan zo binnenlopen voor een kopje koffie. Voor sommigen is het zelfs een tweede thuis, waar ze de kans krijgen zichzelf te zijn. Waar ze niet het gevoel hebben dat ze zich altijd goed of groot moeten houden. Je krijgt hier de kans om jezelf weer opnieuw te vinden.”