Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt aan vrijwilligers van het Vechtgenotenhuis

Terug

In de gemeente Ommen zijn dinsdag 22 november de Overijsselse Vrijwilligersprijzen uitgereikt door Statenlid Jan Westert en Barbara Winkes van vrijwilligerssteunpunt Ommen. Een van de winnaars waren de vrijwilligers van het Vechtgenotenhuis.

Het Vechtgenotenhuis voorziet in informele zorg, gericht op het gehele Vechtdal. Lotgenoten en vrijwilligers helpen mensen met kanker en hun naasten met een luisterend oor, informatie – onder meer in samenwerking met Medisch Centrum Saxenburgh -, lotgenotencontact en allerlei ontspannende en creatieve activiteiten. De 35 vrijwilligers van het Vechtgenotenhuis dragen zodoende bij aan beperking van vervolgzorg en voorkoming van vaak gevoelde eenzaamheid.

De maatschappij is ingericht op het beter maken, maar wat er daarna volgt, daar is vaak nog te weinig oog voor. Dan sta je buiten het ziekenhuis omdat je uitbehandeld bent en is het ‘veel succes’. Terwijl in anderhalf jaar behandeling zoveel met je is gebeurd.

En dan is het zo waardevol dat mensen terecht kunnen bij de vrijwilligers van het Vechtgenotenhuis. De daartoe opgeleide gastdames en gastheren bieden een luisterend oor en zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving. Maar al te vaak zijn zij zelf, hun partner of gezin ervaringsdeskundigen. Zij doen hun werk met een lach en een traan! Momenteel zijn onze gasten (oudere) dames, er is een mannengroep en een jeugdgroep.

De vrijwilligers – gastdames en gastheren, workshopleiders en tuinman – werken met hart en ziel aan hun mooie, bijzondere en ja, ook kwetsbare rol.