Steun en herkenning in het Vechtgenotenhuis

Terug

‘Koester elkaar. Voor je het weet is het afgelopen en die tijd samen krijg je nooit meer terug.’ Dat was de boodschap die Caroline van der Plas bezoekers van het Vechtgenotenhuis gaf in het kader van Wereldkankerdag op 3 februari.

 

De politica werd geïnterviewd door Vechtgenotenvoorzitter Antje de Groot-Schuttert, maar de politiek kwam niet ter sprake. Het gesprek ging over de manier waarop Caroline van der Plas de ziekte en het overlijden van haar man verwerkte en de meerwaarde die ‘IPSO centra voor leven met en na kanker’ hebben voor mensen die op welke manier dan ook te maken hebben met kanker.

 

Ook Vechtgenotenbezoeker Anita Maathuis kwam aan het woord. Zij vertaalde haar strijd met haar ziekte in een prachtig mozaiëkkunstwerk dat onthuld werd door Caroline van der Plas. “Dit schilderij beeldt mijn emoties rondom mijn ziekte uit”, vertelt Anita. “Wat duidelijk wordt is dat ik veel steun heb gekregen van mijn omgeving, maar dat het moeilijk is om je diepste emoties te delen met mensen die niet hetzelfde hebben meegemaakt. In het Vechtgenotenhuis besefte ik hoe belangrijk lotgenotencontact is. Dit schilderij is voor mij ook de afsluiting van een hele heftige periode.”

 

Tot slot onthulde voorzitter Antje de Groot de nieuwe huisstijl van het Vechtgenotenhuis. Het nieuwe logo is uitgevoerd in de kleuren blauw, groen en geel. “Het Vechtgenotenhuis ligt in een prachtige groene omgeving aan de Overijsselse Vecht, dat zie je terug in het blauw en groen”, vertelt Antje. “In het Vechtgenotenhuis hebben we begrip voor de gevoelens van angst en onzekerheid die de diagnose kanker met zich meebrengt. We proberen daarbij steeds het positieve te blijven zien, dat vind je terug in de geel van de zon. De boomblaadjes staan symbool voor de cirkel van het leven dat ondanks alles toch de moeite waard is om geleefd te worden.”

 

Ook TV Vechtdal was aanwezig en heeft een mooi filmpje gemaakt, klik op de link om deze te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=iSFcYcE6y7w