Verslag bijeenkomst Huidkanker: Preventie, Herkenning & Behandeling

Terug

Er was veel belangstelling voor deze bijeenkomst die op 22 mei werd georganiseerd door het Vechtgenotenhuis in samenwerking met Saxenburgh Medisch Centrum (SMC).

 

Na een korte inleiding door coördinator Tiny Timmer van het Vechtgenotenhuis, vertelden  dermatoloog Tineke van Dalen en verpleegkundig specialist Maureen Berenst van het SMC over de meest voorkomende soorten huidkanker, behandelopties, preventie en vroegtijdige signalering.

 

Meest voorkomende soorten huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Belangrijkste oorzaak is de zon, die steeds krachtiger wordt. De zon zorgt voor beschadiging van de huid. De huid herstelt, maar raakt weer beschadigd en op enig moment herstelt de huid niet meer.

 

De meest voorkomende vormen van huidkanker zijn:

  • Basaalcelcarcinoom: de meest goedaardige vorm van huidkanker en ook de meest voorkomende. Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt dit. Het gebeurt zelden dat dit zich uitzaait. Er zijn verschillende typen basaalcelcarcinoom die ieder hun eigen groeiwijze hebben.
  • Plaveiselcelcarcinoom: komt minder vaak voor dan de basaalcelcarcinoom. Groeit sneller en kan zich uitzaaien. Begint vaak als een kleine wrat-achtige verhoorning, vooral op huiddelen die veel aan de zon zijn blootgesteld. Zonlicht speelt bij deze vorm een grote rol, maar ook roken.
  • Actinische keratosen: dit zijn zonneschadeplekjes die ruw aanvoelen en kunnen uitgroeien tot huidkanker. Wordt beschouwd als een voorloper van het plaveiselcelcarcinoom.
  • Melanoom: ontstaat vaak op een plek waar een moedervlek zat. Is een agressieve vorm van huidkanker die kan uitzaaien. Dit komt vooral bij oudere mensen voor, maar ook steeds meer bij jongere mensen. Een melanoom heeft vaak een grillige vorm, kleurverschil, kan jeuken en valt op tussen andere moedervlekken die je hebt.

 

Behandelopties

– Behandeling met een speciale zalf

– Chirurgie.

De diagnose wordt gesteld door het afnemen van een biopt (stukje weefsel).

 

Preventie

  • Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon, voorkom zonverbranding
  • Let op de UV-kracht van de zon
  • Mijd de zonnebank
  • Smeer onbedekte huid dik in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfacto (30+). Doe dit een half uur voordat je de zon ingaat en herhaal dit om de 2 uur of na inspanning (sporten, zwemmen etc.)
  • Draag bedekkende kleding, een hoed/pet en zonnebril
  • Vermijd blootstelling aan zonlicht tussen 12.00 en 15.00 uur.

Dit geldt ook voor kinderen. De huid van kinderen is nog niet bestand tegen de zon. Smeer kinderen daarom regelmatig (om de 2 uur) goed in.

 

Geniet van de zon, maar met verstand!

 

Vroegtijdige signalering

– Let op bij nieuwe plekken die er anders uitzien dan je gewend bent

– Controleer o.a. rug en hoofdhuid

– Raadpleeg de huisarts als je een plekje niet vertrouwt.

  

Informatieve websites

Meer informatie is te vinden op o.a. de websites:

www.huidinfo.nl

www.huidarts.com

www.kwf.nl

 

Tiny bedankte Tineke en Maureen voor de leerzame en informatieve bijeenkomst, waarbij volop ruimte was voor het stellen van vragen en het delen van persoonlijke ervaringen.