Wereldkankerdag: Caroline van der Plas onthult Anita’s levensles

Terug

In het weekend van Wereldkankerdag (2-4 februari) zijn in heel Nederland de deuren van de ‘IPSO centra voor leven met en na kanker’, geopend voor iedereen die te maken heeft met kanker. Ook het Vechtgenotenhuis in Ommen opent haar deuren op zaterdag 3 februari van 10:00 tot 15:00 uur.

 

In alle ‘IPSO centra voor leven met en na kanker’ waarbij ook het Vechtgenotenhuis is aangesloten, worden op Wereldkankerdag ‘levenslessen’ onthuld. Deze levenslessen zijn kunstwerken gemaakt door mensen die hun strijd met en tegen deze ziekte op deze manier vorm hebben gegeven. In het Vechtgenotenhuis zal Caroline van der Plas de ‘levensles’ van de Ommerse Anita Maathuis onthullen.

 

De landelijke open dag is bedoeld om meer bekendheid te geven aan de IPSO centra. “Veel mensen geraakt door kanker weten niet van het bestaan van de IPSO centra”, zegt Vechtgenotenvoorzitter Antje de Groot. “Ontzettend jammer, want deze ondersteuning kan een groot verschil maken. Met deze landelijke open dag hopen we zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze vorm van ondersteuning rondom kanker en te inspireren met de levenslessen van onze gasten.”

 

De gezondheidszorg is ingericht op het beter maken, maar wat er daarna volgt, daar is vaak nog te weinig oog voor. ‘Dan sta je buiten het ziekenhuis omdat de behandelingen achter de rug zijn en is het ‘veel succes’. Terwijl er in anderhalf jaar behandeling zoveel met je is gebeurd. Het leven is doorgegaan, maar voor jou is dat leven anders geworden. Voor deze mensen zijn de IPSO centra het vangnet. De IPSO centra zijn er voor mensen met kanker, maar ook voor hun naasten en nabestaanden. Zij kunnen hier terecht voor contact met lotgenoten, een luisterend oor en activiteiten zoals yoga en creatieve workshops.

 

Volgens Tiny Timmer, coördinator van het Vechtgenotenhuis, krijgen de vrijwilligers vaak te horen: ‘Had ik maar eerder geweten dat dit bestond, dat had me een hoop onrust bespaard.’

“Veel kankerpatiënten kampen met zorgen en angsten tijdens, maar ook na de behandeling van hun ziekte”, zegt ze. “Deze gevoelens hebben een negatieve impact op de kwaliteit van leven van de patiënten. Uit recent onderzoek van Ecorys blijkt dat ruim 70% van de bezoekers van IPSO centra een grote tot zeer grote verbetering op alle dimensies van Positieve Gezondheid ervaart. De helft van alle respondenten waardeert de bijdrage van IPSO centra aan hun mentaal welbevinden, kwaliteit van leven, maatschappelijke participatie en zingeving met een rapportcijfer 8 of hoger.”

 

Over IPSO centra:

De Centra voor leven met en na kanker bieden (ex-)kankerpatiënten, hun naasten en nabestaanden informele psychosociale zorg en ondersteuning. Op een laagdrempelige manier (welkom zonder afspraak of verwijzing) bieden de ruim 4500 gedreven en getrainde vrijwilligers lotgenotencontact, cursussen & workshops, voorlichting & informatie, therapeutische begeleiding, gespreksgroepen en evenementen. Met 81 locaties die actief zijn onder de koepel van brancheorganisatie IPSO is er voor vrijwel iedereen dicht bij huis een centrum te vinden. Ga voor meer informatie naar www.ipso.nl

 

Voor meer informatie klik hier of bel met Tiny Timmer, 06 390 32 263.